Online verlies en rouwen

In november vorig jaar voelde Kristi zowel shock als ontkenning nadat ze hoorde dat haar online vriend van meer dan vier jaar, Amy, plotseling was overleden. Ze zegt dat ze nog steeds moet huilen als terugdenkt aan die eerste dagen. Amy, zei ze, “was een betere, meer ‘echte’ vriend voor me dan de meeste mensen die ik persoonlijk ken. ‘

Kristi ontmoette Amy voor het eerst via wederzijdse vrienden in een online game in 2013. Ze herinnert zich liefdevol een soortgelijke ‘gekheid’ en de liefde voor fantasy-romans. “We praatten elke dag, deelden foto’s van onze kinderen” en klaagden over hun echtgenoten. En hoewel zij en Amy elkaar alleen maar online kenden, evolueerde hun dagelijkse contact in wederzijdse steun en begrip. ‘Ze moedigde me aan om met mijn roman uitgevers te benaderen,’ zei Kristi, ‘en ze was een van de weinige mensen die ik ooit de dingen heb laten lezen die ik schreef voordat het werd gepubliceerd.’

Tegenwoordig is ongeveer 70 procent van de Amerikanen actief op social media.We weten zelf hoe  gemakkelijk het is om online in contact te komen met mensen die we nog nooit persoonlijk in levende lijve hebben ontmoet.

Meer dan ooit gebruiken we onze smartphones en online technologie om een ​​zinvolle relatie op te bouwen met virtuele vreemden, zowel romantisch als vriendschappelijk; we vieren elkaars successen, delen onze individuele worstelingen en ondanks geografische beperkingen, duren deze banden vaak jaren. Maar wat gebeurt er wanneer de persoon aan de andere kant van het scherm sterft?

 

Het was verschrikkelijk om de dood van haar vriend te weten te komen, zei mKristi, die zich herinnert dat ze op een dag door haar berichten scrolt en plots een post ziet van iemand buiten haar contacten die Amy’s familie condoleren . “Ik was stomverbaasd en dacht dat het een vergissing was.”

Ze herinnert zich dat ze Amy snel berichtte en wachtte tot de “lees” -indicator naast het bericht zou verschijnen – maar die kwam niet.

“Dagen gingen voorbij en ik wachtte nog steeds,” zei ze. “Ik verwachtte steeds dat ik erachter zou komen dat het een ander persoon was, of dat iemand ongelijk had.” Omdat ze niet wist wat ze anders moest doen, benaderde ze uiteindelijk de Amy’s echtgenoot, die bevestigde dat haar vriend was overleden. “Ik was gebroken met onverwachte. huilbuien gedurende de dag.”

Hier zijn vijf manieren om met het verlies van een online vriend om te gaan.

Veroordeel het niet

Verdriet is vaak tweeledig, omdat je alleen treurt om je verlies, maar ook rouwt voor het verlies van steun dat weg is gevallen. Vaak zijn het onze persoonlijke vrienden of familie die ons verdriet niet goed snappen. Maar alle relaties zijn belangrijk , of we iemand fysiek zien of niet.

Verdrietig mogen zijn

Een van de dingen die internet doet, is ons bewustzijn van de wereld uitbreiden boven onze lichamelijke beperkingen. Sociale media stellen ons in staat om een ​​constructie van een andere persoon, hun hoop en dromen te ontwikkelen – en op dezelfde manier onze eigen ideeën te delen. Velen van ons hebben jarenlang relaties op basis van slechts woorden en afbeeldingen.

Wees voorzichtig met contact maken

Of we wel of niet contact moeten opnemen met de familie van de persoon met onze condoleances kan lastig zijn. Aan de ene kant willen we uitdrukken hoeveel ze voor ons betekenden, maar we zijn ook op onze hoede voor indringers.

Stuur een bericht of een e-mail aan de nabestaanden met een favoriete herinnering en laat hen weten dat je hun wensen voor wel of geen contact respecteert.  Familieleden herkennen uw bericht misschien niet in de eerste dagen en weken na het overlijden, “maar veel mensen vinden het heel prettig om te horen hoeveel mensen van hun geliefde gehouden hebben.”

Als het gaat om het bijwonen van de uitvaart zijn er grenzen. Voor nabestaanden ben je een vreemde. Toch moet het bijwonen niet helemaal worden uitgesloten. Ga als het goed voelt maar schuif niet naar de binnenste cirkel. Uw relatie is met de overledene is anders dan de partner, ouder, kind, broer of zus, enz., hadden. Ook kunt u later het grafmonument bezoeken

Maak een ritueel

De moeilijkste taak van rouw is om de realiteit van het verlies te accepteren. Als iemand een online vriend was kunnen er minder concrete ervaringen of objecten zijn waarop je je verdriet kunt projecteren. Dat kan het moeilijk maken om echt te geloven dat de persoon is gestorven. Creëer een eigen ritueel zodat je in je hart nog een verbinding kunt maken.”

Vind uw mensen

Verlies verwerkt je nooit helemaal, je leert er mee leven. Dat geldt ook voor online verlies.  Zelfs jaren later kun je nog verdriet hebben. Zoek ondersteuning door een vertrouwde begeleider of een online rouwgemeenschap.  Relaties – online en offline – met vriendelijkheid en empathie zijn je beste steun hierin.

Wat we het meest nodig hebben wanneer iemand van wie we houden is gestorven, is de liefde van anderen. “