Wat zijn de verschillen tussen een begrafenis en een crematie

Naast het verweken van het verlies van een dierbare moet er ook een hoop zaken geregeld worden zoals de begrafenis of een crematie. Soms heeft de overledene zijn voorkeur al  aangegeven en volgen de nabestaanden zijn of haar laatste wens op. Maar wij maken vaak mee dat de keuze aan de nabestaanden wordt overgelaten. Dit is niet altijd even makkelijk. In deze blog worden een aantal belangrijke verschillen uitgelicht.

Begrafenis

Binnen sommige religies is het traditie dat je dierbaren worden begraven, hierdoor hebben de nabestaanden een plek om hun dierbare te bezoeken. Een graf moet wel onderhouden worden. Je dierbare laten begraven is vaak duurder dan cremeren, omdat je ook voor de grafkosten betaalt en het graf doorgaans huurt gedurende een bepaalde periode. Daarnaast kunnen de kosten voor een grafsteen eveneens voor een hogere prijs zorgen. Een grafsteen kost gemiddeld € 2000. 

De uitvaart verloopt meestal anders dan bij een crematie. Je brengt namelijk je dierbare naar zijn of haar laatste rustplek. Ook kun je met de andere nabestaanden zelf het graf sluiten.

Crematie

Steeds meer mensen laten hun dierbare cremeren. Dit heeft diverse redenen. Sommige mensen willen hun dierbare met zich meedragen, of dicht bij hen hebben. Het is ook mogelijk om de as uit te strooien op een speciale plek, of de as te bewaren in een urn, te begraven, of het te verwerken in een sieraad.. Vaak spelen ook de kosten voor een crematie mee, deze liggen een stuk lager dan een begrafenis. De nabestaanden hebben ook niet te maken met grafkosten, tenzij het as wordt begraven.