Wat kost een begrafenis?

Samenvatting:

 

Het bedrag dat een begrafenis kost is afhankelijk van je uitvaartwensen. Gemiddeld moet je rekenen op een bedrag van tussen de € 8.000,- en € 10.000,-. De basiskosten van een begrafenis liggen tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Een begrafenis is in het algemeen duurder dan een crematie. Dit komt doordat er bij een begrafenis kosten bij komen zoals grafkosten en een grafsteen.

Wat houdt een begrafenis in?

Een begrafenis (ook wel een teraardebestelling, graflegging of inhumatie genoemd) is een vorm van lijkbezorging waarbij de overledene begraven wordt. Een veelvoorkomend alternatief voor een begrafenis is een crematie. De uitvaart mag niet eerder plaatsvinden dan 36 uur na het overlijden en niet later dan zes werkdagen. 

Bij een begrafenis wordt er afscheid genomen van de overledene in de vorm van een plechtigheid. De plechtigheid die plaatsvindt wordt ook wel de uitvaart genoemd. Deze plechtigheid is geheel naar eigen inzicht en wensen in te vullen. Om nabestaanden niet te bezwaren met lastige keuzes na uw overlijden is het fijn als u zelf een plan heeft opgesteld voor uw afscheid.

Een uitvaart kan plaatsvinden op verschillende locaties zoals een kerk, uitvaartcentrum of crematorium. Hier wordt de overledene herdacht in een of meerdere toespraken. Ook kan er gekozen worden voor muziek of er kan worden voorgelezen uit de bijbel. Bij een begrafenis wordt vervolgens de doodskist vaak door een stoet mensen naar de begraafplaats vervoerd. Hier vindt de daadwerkelijke teraardebestelling plaats. Hier heeft men nog de gelegenheid om op hun eigen manier afscheid te nemen. Na afloop van de plechtigheid kan er gekozen worden om thee, koffie met cake aan te bieden in een aula bij de begraafplaats of een locatie naar keuze. Hier hebben mensen nog de kans om de nabestaanden te condoleren. Echter heeft iedereen andere uitvaartrituelen, waardoor een uitvaart enorm kan verschillen kan per land, cultuur of religie.

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

De hoogte van de kosten voor een begrafenis hangt af van uw persoonlijke wensen. Als iemand van wie u houdt overlijdt, dan is het begrijpelijk dat u de begrafenis zo mooi mogelijk wilt regelen. Wilt u bijvoorbeeld grote en dure bloemstukken, extra tijd in de aula of koffieruimte, hapjes en drankjes of een dure kist? Dan zal dat extra kosten met zich mee brengen waardoor de kosten van de begrafenis snel kunnen oplopen. In het kostenoverzicht kunt u een overzicht vinden van de kosten.

Basiskosten en aanvullende kosten

Een begrafenis kost gemiddeld tussen de € 8.000 en € 10.000, maar dit ligt geheel aan de eisen en wensen van de overledene en/of familieleden. Wilt u bijvoorbeeld een grote uitvaart of gaat u voor een intieme en bescheiden dienst met alleen familieleden. In de basiskosten zijn de diensten van de uitvaartverzorger, de kist en de laatste verzorging van de overledene opgenomen. Door een weekendtoeslag kunnen in het weekend de basiskosten hoger uitvallen dan doordeweeks.

Naast de basiskosten komen de aanvullende kosten zoals, bloemen, catering, rouwkaarten en/of rouwadvertentie, kerkdienst en grafkosten. Dit bedrag is compleet afhankelijk van de wensen en eisen van de overleden en/of de overledene.

Begrafenis duurder dan een crematie?

De kosten van een begrafenis zijn een stuk hoger dan de crematiekosten. Dit komt doordat er bij een begrafenis additionele kosten zijn zoals grafkosten en een grafsteen. De grafkosten kunnen sterk verschillen per gemeente, maar het ligt gemiddeld rond de €2000. Daarnaast wordt er bij een begrafenis vaak gekozen voor een duurdere kist. 

Begrafenis zonder uitvaartverzekering

De harde realiteit is dat iedereen komt te overlijden en de kosten van een uitvaart kunnen tegenwoordig ontzettend hoog oplopen. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de verschillende uitvaartverzekeringen. Dit geeft uzelf en uw familie rust als u weet dat uw uitvaartverzekering goed geregeld is. Met een uitvaartverzekering weet u namelijk zeker dat alles goed geregeld is en kan er zorgeloos afscheid genomen worden. Echter, het is het niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Als u komt te overlijden en u heeft geen uitvaartverzekering afgesloten, dan worden de kosten volledig verhaald op de nabestaanden. Juridisch gezien moeten de kosten dan betaald worden uit de erfenis. De erfgenamen moeten dus betalen voor de uitvaart.

Als je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, dan dek je alleen het risico dat ontstaat bij overlijden. Op dit moment kun je verzekerd blijven tot een leeftijd van 70 tot 81 jaar, afhankelijk van de aanbieder. Een overlijdensrisicoverzekering is iets anders dan een begrafenisverzekering, waarbij je alleen de kosten van de uitvaart of de eventuele nazorg daarvan dekt.

Kostenoverzicht

Hoeveel een uitvaart kost hangt helemaal af van uw wensen. Een groot verschil in kosten is de keuze tussen een begrafenis of een crematie. Gemiddeld moet u voor een begrafenis rekenen op een bedrag van tussen de 7.000 en 10.000 euro.

Voor een begrafenis kunt u rekenen op de volgende kosten:

 • Vaste kosten voor personeel, vervoer en administratieve formaliteiten: € 2.350
 • Opbaren en verzorgen: € 700
 • Een kist vanaf € 450
 • Grafkosten: € 2.100
 • Een grafsteen vanaf € 1.000
 • Een advertentie in een lokale krant: € 450
 • Een advertentie in een landelijke krant: € 1350
 • 75 rouwkaarten met postzegel: € 200
 • 75 bedankkaarten met postzegel: € 150
 • 200 gedachtenisprentjes: € 200
 • Kerkdienst: € 550
 • Een uitvaartbegeleider: € 400
 • Rouwboeket: € 100
 • Standaard rouwauto: € 250
 • Een eenvoudige koffietafel: € 10 per persoon