Tips voor het kopen van een rouwboeket

Het is niet het meest fijne onderwerp, maar wel degelijk van belang gezien het een onderwerp is waar iedereen ooit in zijn of haar leven mee te maken krijgt: het kopen van een rouwboeket. Het verschil tussen een gewoon boeket of bloemstuk en een rouwboeket is dat een rouwboeket een liggend boeket is met een platte onderkant. Dan kunnen de bloemen bij de uitvaart op of naast de kist worden geplaatst. Maar waar dien je op te letten als je een rouwboeket gaat kopen? Met deze tips hopen we te kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.

Wensen van de nabestaanden

Als je graag een rouwboeket wilt laten maken, respecteer dan altijd de wensen van de naaste familie. Soms wordt op de rouwkaart of elders aangegeven van welke bloemen de overledene hield of misschien zelfs de voorkeur voor een kleur. Houd hier dan zoveel mogelijk rekening mee. In principe kan een bloemist elk gewenst rouwboeket samenstellen. Als er niets specifieks vermeld wordt, dan kun je zelf een geschikte kleur en boeket uitkiezen of laten samenstellen.

Kleur van de rouwbloemen

Er gelden geen regels wat betreft de kleuren voor rouwboeketten. Echter, in sommige culturen zijn bepaalde kleuren wel minder gepast. Doe hier navraag naar of verdiep jezelf hierin. Zo weet je wat je kunt verwachten en waar rekening mee gehouden dient te worden. Bij twijfel is wit altijd een veilige optie voor een uitvaart.

Betekenis van bepaalde bloemen

Heel mooi, want eigenlijk heeft elke bloemsoort haar eigen betekenis. Een paar voorbeelden van veelgebruikte bloemen met hun betekenis. De Campanula staat bijvoorbeeld voor dankbaarheid, een roos voor liefde en genegenheid en een orchidee voor mooi. Je kunt ook kiezen voor een rouwboeket met een lint. Welke woorden je er op laat zetten, zijn uiteraard persoonlijk en typerend voor je relatie tot of band met de overledene. Vergeet hierbij ook niet je naam te vermelden voor de nabestaanden.

Bestel op tijd!

Bij een rouwstuk bestellen is het goed om dit ruim op tijd te doen. Zo is er voldoende tijd om alles naar wens te verwerken. Geef bij het bestellen dan ook door wanneer de bloemen bezorgd moeten worden en wanneer de datum van de uitvaart is. Staat er niets vermeld op de rouwkaart aan nadere informatie? Laat de bloemen dan op de dag van de uitvaart bezorgen bij het rouwcentrum of crematorium. Een bloemist helpt je hier graag mee. Want met bloemen kun je soms bepaalde dingen zeggen, wat met woorden niet altijd lukt.